Historien vår

Det var en gang en mann fra Lillehammer som satt på verandaen sin og leste Dagbladet. Han het Anders, og bodde på en stor og vakker gård et stykke nord for byen, ved en stor foss kalt Hunderfossen. Gården hadde han fått ved å gifte seg med odelsdattera Kari, og store skogarealer fulgte attpå. Ikke nok med det, men svigerfar Simen hadde også etablert ei koselig kro og en campingplass på området.

"Jammen, det er jo akkurat HER trollene hører hjemme!"

Midt i skogen på Hunderfossen

På begynnelsen av 1980-tallet, begynte Kari, Anders og svigerfar Simen, å planlegge en utbygging av aktivitetstilbudet på Hunderfossen. Anders hadde reist jorda rundt i mange år, og hadde latt seg inspirere av de storstilte utbyggingene av temaparker i USA.

Midt i skogen på Hunderfossen ville de bygge en familiepark tilpasset norske forhold. Parken skulle kombinere lek og lær for liten og stor, og skulle selvsagt være ekte norsk.

Et langt og godt samarbeid

Det passet som hånd i hanske da Anders oppdaget at Ivo Caprino hadde tanker om å forevige eventyr og troll på en annen måte enn gjennom sine filmer. Hans tanke var å bygge et Eventyrrike, men han hadde ikke funnet stedet der det kunne gjøres.

Kontakten ble knyttet og ved sitt første besøk på Hunderfossen utbrøt Ivo; «Jammen, det er jo akkurat HER trollene hører hjemme!»  I løpet av kort tid var verdens største troll og eventyrgrotte skissert, og med det startet et usedvanlig godt og langt samarbeid mellom Ivo og Anders og familien forøvrig.

Hunderfossen

Verdens mest kjente og fotograferte troll.

Slik gikk det til…

Det var ikke enkelt å få byggetillatelse til å reise et troll som er 14 meter- når det sitter!

Både avtaler med bygningsetater og finansiering gikk etter hvert i orden, og byggingen av Hunderfossentrollet kunne begynne. Men entreprenørene fikk ingen enkel jobb. Det gikk simpelthen ikke av å støpe et så stort og skrukkete troll med vanlige forskalingsmetoder.

Det skulle vise seg at Anders måtte til havs for å finne løsningen. Til reparasjon av oljeplattformer i Nordsjøen fantes en ny teknologi. Betongen fikk en tilsetning slik at den størknet på sekunder. Metoden var hittil ikke benyttet på land, men til støping av troll egnet den seg ypperlig.

Slik gikk det til at verdens største sittende troll kom til Hunderfossen ved Lillehammer. Under Hunderfossentrollet ble det gravd ut steingrotter med plass til Asbjørnsen og Moes’ eventyrverden. Og rundt vokste det til en eventyrpark full av aktiviteter det ikke finnes maken til noe annet sted.

Hunderfossen
Hunderfossen

Hunderfossen-trollet

Hunderfossen-trollet er verdens mest kjente og fotograferte troll. Det ruver 14 meter over bakken, og det når han sitter! Sagnet forteller at trollet ble forstenet av sola en tidlig vårmorgen. Trollet satt i sine egne tanker, plutselig så rant sola, og derfor ble han sittende. Hunderfossen-trollet vokter av et virkelig eventyr.

Tør du gå inn mellom bena på trollet, så befinner du deg i Asbjørnsen & Moes eventyrverden, i Ivo Caprinos eventyrgrotte. Blant steinblokker, tømmerstokker og mose møter du vår kulturarv i form av unike tablåer fra eventyrene vi kjenner så godt. Alt formgitt av Ivo Caprino og hans gode hjelpere. I eventyrgrotten er det mer enn 150 troll samlet – klarer du finne alle?

En familiepark i mer enn en forstand

Etter å ha drevet parken i 17 somre, og gjort Hunderfossen til den desidert største attraksjonen i innlandet var Anders og Kari klare for å la neste generasjon slippe til. Datteren Ingeborg og hennes ektemann Per Arne tok over den daglige ledelsen over virksomhetene i Hunderfossen. Ingeborg og Per Arne har videreført mottoet om at Hunderfossen aldri skal bli ferdig utbygd.

Parken vokser og fornyer seg stadig.

Kontaktskjema

Fyll ut skjemaet nedenfor og send oss dine spørsmål nedenfor. Vi svarer deg på dine henvendelse så snart som mulig. Du kan også ta kontakt med oss på 61 27 55 30 eller på troll@hunderfossen.no
  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.
Drag files to upload.
Optionally click here to select files.
Dra inn filer her for å laste opp. Eventuelt
Klikk her
for å velge filer
Bestill her