En Eventyrverden i is og snø blir til

Hunderfossen Iskatedral

En Eventyrverden i is og snø blir til

Next opening day is Friday 8. Feb 2019 | Opening hours and prices | Buy ticket

Hver vinter, i begynnelsen av februar, åpner den eventyrlige Vinterparken i Hunderfossen Familiepark. En verden fylt med morsomme aktiviteter, engasjerende underholdning og vakker iskunst.

Å bygge en hel eventyrverden i is og snø krever god planlegging. Alt et år i forveien begynner arbeidet. Store isblokker blir tatt opp fra frosne elver og vann for å så bli lagt på et spesialkonstruert islager over sommeren. Isoverflaten der det hentes opp is er pleiet gjennom vinteren for å gro maksimalt. Tykkelse på isen er opptil 60 cm – glassklar is uten oksygenperler. Denne isen tåler sollys bedre og forvitrer senere enn vanlig is.

ArianSpiserIs.jpg?mtime=20151216114742#asset:534:frontpagebox

Sol, 25 grader og vinterplanlegging.

Mens solen skinner i juni/juli og Hunderfossen er fylt opp med gjester i shorts og t-skjorte, starter design-planleggingen. Årets tema, valg av kunstnere, plassering av iskatedralen og snøhotellet, utforming av kunst og ikke minst underholdningsdelen blir påbegynt - en prosess som fortsetter nesten helt frem til åpning av Vinterparken. Byggesøknader til kommunen blir sendt inn, med behørig dokumentasjon av sikkerhet i byggene.

(teksten fortsetter under filmen)

Bestill pakke med overnatting og inngang til Hunderfossen Vinterpark

Når den travle sommer og høstperioden i Hunderfossen er over, starter grunnarbeidet til de store snøbygningene. Så snart gradestokken begynner å vise stabile kuldegrader starter snøkanonen opp. Vann fra nasjonalparkene i Rondane, Dovre og Jotunheimen renner ut i Gudbrandsdalslågen, og ved Hunderfossen blir vann sammen med luft pumpet igjennom en snøkanon som lager selve hovedingrediensen i Vinterparken - SNØ. Totalt så lages det over 9000 kubikk meter med kunstsnø.

Omtrent samtidig med at det første adventslyset tennes i de tusen hjem, starter selve byggingen av de store snøbyggene. Store spesialformer med en høyde på opp til 6 meter blir benyttet. Disse dekkes med et tykt lag kunstsnø, ved hjelp av kraftige snøfresere. Med tykkelse opp til 150 cm på vegger og tak er det store mengder kunstsnø som flyttes. Etter at snøen er frest opp og grunnformen på byggene er på plass, begynner en møysommelig prosess der alle innvendige vegger pusses for hånd, slik at overflatene blir glatte og jevne. For å nå opp til de høyeste punktene benyttes både stilas og lift. Til selve pusseprosessen benyttes fersk kram snø, noe som ikke alltid er like lett å få til med 10 minusgrader utendørs. Kanaler og ledninger til de mange tusen ledlyspunktene skjæres ut med spesialmotorsager

(teksten fortsetter under filmen)

Bestill pakke med overnatting og inngang til Hunderfossen Vinterpark

Fra 1000 kg isblokk til vakker kunst.

Iskunstneren Elisabeth Kristensen formgir i disse dager altertavlen «Tillit» - av mer enn to tonn krystallklar is. Kristensen er Norges eneste heltids utøvende iskunstner. Hun er født på Lillehammer, oppvokst i Kautokeino og Alta, men har de siste 20 årene hatt base i Kristiansand. Kristensen deltar på kunstkonkurranser verden rundt, med nærmere 200 reisedøgn årlig. Med seg på reisene har hun en 70 kgs koffert, full av spesialverktøy for iskunst. Denne vinteren har Kristensen oppdrag i Jukkasjärvi, Hunderfossen, Valloire, Latvia, Russland og Alta. Kristensen har med seg den erfarne isskulptøren Dave Rouane på laget, mens Arjan Besemer gjør kunstneriske utsmykninger i snø med motorsag og håndverktøy.

Kjærlighet som varmer.

I slutten av januar står Hunderfossen Snøhotellet og Iskatedralen, som de eneste snøbyggene syd for polarsirkelen, klar til å ta imot de første brudeparene. Knelende på en alterring av is og omgitt av vakker lyssetting og iskunst gir de sitt ja til hverandre. Til tross for at det er – 5 grader inne i Iskatedralen, er det ingen brudepar som har klaget på at det er for kaldt; beviset på ekte kjærlighet i eventyrlige omgivelser varmer. På benker dekket av reisndyrskinn er det det plass til opptil 80 nære venner og gjester. Men skal man gifte seg i Iskatedralen i Hunderfossen bør en planlegge i god tid, da de fleste helgene blir bestilt over et år i forveien.

(teksten fortsetter under filmen)

Hovedattraksjon i en Eventyrlig Vinterpark.

Hunderfossen Snøhotell er en overnattingsopplevelse helt utenom det vanlige! Snøhotellet ligger midt i Vinterparken med Iskatedralen og Isbaren vegg i vegg. Snøhotellet er åpent for besøkende i Vinterparkens åpningstid eller for grupper på minimum 10 personer.

Omgitt av iskunst og stemningsfull belysning, kan du sove godt. Med ekstremsoveposer fra Bergans, som tåler helt ned til -30 grader celsius og madrasser dekket med myke reinsdyrsskinn, så holder du deg garantert god og varm.

Totalt benyttes det 15 tonn med is for å dekorere Iskatedralen og Snøhotellet.

(teksten fortsetter under filmen)

Alle Eventyr har en ende...

Når vårssolen begynner å varme og de første blomstene i Hunderfossen Familiepark begynner å blomstre tar naturen tilbake de vakre byggverkene. Alle kubikkmeterne med snø og de flerfoldige tonn med klar-is blir til bekker med kaldt smeltevann som renner tilbake til i Gudbrandsdalslågen. Men planlegging og forberedelser til neste års vintersesong er alt i gang både for Hunderfossen og brudeparene som skal gifte seg i Hunderfossen vinterpark når neste Vinterpark åpner.

Bestill pakke med overnatting og inngang til Hunderfossen Vinterpark

Bestill Billetter i Hunderfossen