Lek og lær med Askeladden

Forsøk du kan gjøre hjemme

Lek og lær med Askeladden

Forsøk du kan gjøre hjemme

Bli med Askeladden til Energisenteret, og lær forsøk dere kan prøve hjemme.

2 forsøk med batteri

Hunderfossen

Forsøk 2 – Fremgangsmåte

Dette trenger du:

 • Batteri
 • Kobbertråd
 • Magnet
 1. Fest magneten til batteriet.
 2. Forme kobbertråden slik at den går rundt magneten til toppen av batteriet og ned igjen rundt magneten. Det går an å forme kobbertråden på forskjellige måter. Prøv dere frem.
 3. Plasser kobbertråden rundt magneten og batteriet. Kobbertråden vil nå snurre rundt batteriet og du har laget din egen el-motor

2 forsøk med konditorfarge

Lag din egen lavalampe

Dette trenger du:

 • Konditorfarge
 • Olje
 • Eddik
 • Bakepulver
 • Glass eller flaske

Slik går du frem:
1. Hell noen skjeer med bakepulver i beholderen
2. Fyll på med olje
3. Bland eddik og konditorfarge i et glass
4. Hell blandingen med konditorfarge og eddik forsiktig i beholderen. Blandingen er tyngre enn oljen og vil først synke til bunnen. Når den treffer bunnen og reagerer med bakepulveret vil det dannes gass og boblene stiger til overflaten. Når boblene sprekker, og slipper ut gassen, vil den igjen synke til bunnen.
5. Du har nå laget din egen lavalampe!

Tips: For en kul effekt kan du plassere en lyskilde under lavalampen, feks. lommelykten på mobilen.

Slik går dere frem:
1. Hell 1 del maisenna og 1 del vann i bollen
2. Bland sakte med hendene eller noe å røre med. Væsken skal se flytende ut når du ikke rører den, men skal være hard mens du arbeider med den.
3. Det kan være litt vanskelig å få blandingen perfekt med en gang. Du må kanskje tilsette litt mer vann eller maisenna (OBS: Væsken er veldig følsom rundt den perfekte blandingen, så tilsett mindre enn en teskje om gangen).
4. Når du har blandet sammen maisenna og vann til den perfekte konsistensen kan du tilsette konditorfarge (ikke nødvendig, men gjør blandingen kulere). Dersom du vil bruke flere farger kan du dele opp blandingen og tilsette ulike farger.

Prøv dette:

 • Hold fingrene helt stille i væsken.
 • Prøv å slå i væsken med fingertuppene.
 • Prøv å stikk hånden fort ned i bollen og løft ut en bit på størrelse med en sprettball. Kna og klem den hele tiden.
 • Hold hånden med ballen over bollen og stopp med å klemme og kna. Hva skjer?

"Verdens største fyrstikk"

Lag «Verdens største fyrstikk» hjemme

Askeladden har en Van de Graaff-generator, men det har dessverre ikke de aller fleste andre. Likevel skal det være mulig å få til dette eksperimentet med en trampoline. Hopper du lenge nok på en trampoline, vil du kjenne at håret reiser seg. Dette kaller vi for statisk elektrisitet. Dersom du tar på metallringen rundt trampolinene når du skal gå ned, kan du få støt. Det er dette støtet, hvor det skapes en gnist, du trenger for å få tent gassbrenneren.

Dette trenger du:

 • Trampoline
 • Gassbrenner
 • Mot og tøff vilje

Slik går du frem:
1. Hopp godt og lenge på trampolinen. Løp rundt og ha det gøy. Etterhvert vil håret reise seg.
2. Få en voksen til å holde fram en gassbrenner. Åpne opp ventilen litt, slik at litt gass siver ut, du trenger ikke mye.
3. Personen på trampolinen går mot gassbrenneren og fører pekefingeren forsiktig ned mot toppen på brenneren.
4. Når fingeren er nære nok oppstår det en gnist som vil tenne brenneren. Du vil samtidig oppleve akkurat det samme støtet som om du tar på metallringen på trampolinen når du går ned.

Dette skjer: 

Når du beveger deg på en trampoline, gnir du sokkene mot underlaget på trampolinen. I og med at dette består av isolerende stoffer, oppstår det statisk elektrisitet. Denne typen elektrisitet beveger seg ikke slik som den i stikk-kontakten. Derfor sier vi at dette er stillestående elektrisitet. En kan si du lades opp. Håret reiser seg. Når du kommer borti gassbrenneren lades du ut. Og det er her det oppstår en gnist, som er akkurat nok til å tenne den svært brennbare gassen i gassbrenneren.

Tips:
Dersom du vil prøve en skikkelig Van de Graff-genrator, kan du besøke Energisenteret innerst i Hunderfossen Eventyrpark i sommer.

Du kan også forsøke å gni en ballong mot håret. Etter hvert vil håret reise seg. Dersom du tar ballongen mot taket/veggen, vil det feste seg. Utrolig!

NB! Dersom en skal tenne på en gassbrenner, bør det være med en voksen.

Trolles Koppetriks

Prøv Trolles koppetriks 

Dette trenger du:

 • Kaffekopp (en som kan tåle og knuses, ikke mormors mest eksklusive kaffekopp)
 • 1,5 meter lang snor/hyssing. Helst ikke for glatt.
 • En skrue, binders eller lignende
 • En blyant


Slik går du frem:

1. Knytt enden av en ca. 1,5 meter lang snor til håndtaket på en kaffekopp. Den andre enden knyttes til en skrue, binders eller annet lignende materiale.

2. Hold blyanten rett fram fra den ene hånda di, grip skruen med den andre og før snora over blyanten slik at koppen blir hengene rett under den. Snora skal nå strekkes rett ut i en rett linje. Sørg for at blyanten holdes høyt nok opp, gjerne 3/4  eller mer av snoras lengde.

3. Slipp bindersen. Kan være lurt å prøve med et mykt underlag først.

4. Koppen faller mot bakken, men den knuser ikke. Den bremses nemlig opp av skruen.

Dette skjer:

Skruen vil falle nedover samtidig som den trekkes mot blyanten når den slippes. Ettersom snora glir over blyanten, vil skruen begynne å rotere rundt den, og siden snora blir kortere og kortere, vil den roterer raskere og raskere. Dette får snora til å vikles mange ganger rundt blyanten, og friksjonen bremser opp kaffekoppens fall.

Kontaktskjema

Fyll ut skjemaet nedenfor og send oss dine spørsmål nedenfor. Vi svarer deg på dine henvendelse så snart som mulig. Du kan også ta kontakt med oss på 61 27 55 30 eller på troll@hunderfossen.no
 • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.
Drag files to upload.
Optionally click here to select files.
Dra inn filer her for å laste opp. Eventuelt
Klikk her
for å velge filer
Bestill her