Se åpningstider
onsdag 27. oktober

Eventyrparken: Stengt

Barnas Gård: 16. og 17. oktober
Kl. 11:00-16:00

Se hele kalenderen
a-A
For å endre tekststørrelsen, hold inne Ctrl (Windows/Linux) eller Cmd (Mac) og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske

Lek og lær med Askeladden

Askeladden er en nysgjerrig type, alltid ute etter å lære noe nytt! Her finner du Askeladdens siste oppdagelser og eksperiment. Få hjelp av en voksen og prøv noen av eksperimentene hjemme.

"Verdens største fyrstikk"

Lag «Verdens største fyrstikk» hjemme

Askeladden har en Van de Graaff-generator, men det har dessverre ikke de aller fleste andre. Likevel skal det være mulig å få til dette eksperimentet med en trampoline. Hopper du lenge nok på en trampoline, vil du kjenne at håret reiser seg. Dette kaller vi for statisk elektrisitet. Dersom du tar på metallringen rundt trampolinene når du skal gå ned, kan du få støt. Det er dette støtet, hvor det skapes en gnist, du trenger for å få tent gassbrenneren.

Dette trenger du:

  • Trampoline
  • Gassbrenner
  • Mot og tøff vilje

Slik går du frem:
1. Hopp godt og lenge på trampolinen. Løp rundt og ha det gøy. Etterhvert vil håret reise seg.
2. Få en voksen til å holde fram en gassbrenner. Åpne opp ventilen litt, slik at litt gass siver ut, du trenger ikke mye.
3. Personen på trampolinen går mot gassbrenneren og fører pekefingeren forsiktig ned mot toppen på brenneren.
4. Når fingeren er nære nok oppstår det en gnist som vil tenne brenneren. Du vil samtidig oppleve akkurat det samme støtet som om du tar på metallringen på trampolinen når du går ned.

Dette skjer: 

Når du beveger deg på en trampoline, gnir du sokkene mot underlaget på trampolinen. I og med at dette består av isolerende stoffer, oppstår det statisk elektrisitet. Denne typen elektrisitet beveger seg ikke slik som den i stikk-kontakten. Derfor sier vi at dette er stillestående elektrisitet. En kan si du lades opp. Håret reiser seg. Når du kommer borti gassbrenneren lades du ut. Og det er her det oppstår en gnist, som er akkurat nok til å tenne den svært brennbare gassen i gassbrenneren.

Tips:
Dersom du vil prøve en skikkelig Van de Graff-genrator, kan du besøke Energisenteret innerst i Hunderfossen Eventyrpark i sommer.

Du kan også forsøke å gni en ballong mot håret. Etter hvert vil håret reise seg. Dersom du tar ballongen mot taket/veggen, vil det feste seg. Utrolig!

NB! Dersom en skal tenne på en gassbrenner, bør det være med en voksen.

Trolles Koppetriks

Prøv Trolles koppetriks 

Dette trenger du:

  • Kaffekopp (en som kan tåle og knuses, ikke mormors mest eksklusive kaffekopp)
  • 1,5 meter lang snor/hyssing. Helst ikke for glatt.
  • En skrue, binders eller lignende
  • En blyant


Slik går du frem:

1. Knytt enden av en ca. 1,5 meter lang snor til håndtaket på en kaffekopp. Den andre enden knyttes til en skrue, binders eller annet lignende materiale.

2. Hold blyanten rett fram fra den ene hånda di, grip skruen med den andre og før snora over blyanten slik at koppen blir hengene rett under den. Snora skal nå strekkes rett ut i en rett linje. Sørg for at blyanten holdes høyt nok opp, gjerne 3/4  eller mer av snoras lengde.

3. Slipp bindersen. Kan være lurt å prøve med et mykt underlag først.

4. Koppen faller mot bakken, men den knuser ikke. Den bremses nemlig opp av skruen.

Dette skjer:

Skruen vil falle nedover samtidig som den trekkes mot blyanten når den slippes. Ettersom snora glir over blyanten, vil skruen begynne å rotere rundt den, og siden snora blir kortere og kortere, vil den roterer raskere og raskere. Dette får snora til å vikles mange ganger rundt blyanten, og friksjonen bremser opp kaffekoppens fall.

Kontaktskjema

Fyll ut skjemaet nedenfor og send oss dine spørsmål nedenfor. Vi svarer deg på dine henvendelse så snart som mulig. Du kan også ta kontakt med oss på 61 27 55 30 eller på troll@hunderfossen.no
  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.
Drag files to upload.
Optionally click here to select files.
Dra inn filer her for å laste opp. Eventuelt
Klikk her
for å velge filer
Ledige billetter i høstferien