Kjell Aukrust

Kjell Aukrust Portrett2

Kjell Aukrust

Neste åpningsdag er fredag 7. feb. 2020 | Åpningstider og priser | Kjøp billett

«Jeg vokste opp blant kuer, griser, hester, høner, spælsau, agronomer fra Østerdalen og en illsint sveiser fra Solør. Det var på Storsteigen Landbruksskole i Alvdal, hvor far min var rektor.»

Slik beskriver Kjell Aukrust selv barndommen og oppveksten i Alvdal i en av bøkene sine. Med den ballasten og inspirasjonen ble Kjell en av våre mest folkekjære kunstnere: Tegner, forfatter, maler, oppfinner, humorist.

Tegneren
Egentlig er han jo tegner er det ofte sagt om Kjell Aukrust. Det er til å forstå. Hans livfulle streker fra barndommens Alvdal, eller Italia, og det frodige persongalleriet han har skapt i grenselandet mellom fiksjon og virkelighet har gjort ham til en av våre mest folkekjære tegnere.

Kjell Aukrust kom inn på Statens Håndverks- og Kunstindustriskole, på tegnelinja, allerede som 16-åring, med lærere som bla. Henrik Sørensen og Per Krohg. Begge har hatt stor innvirkning på Kjells senere kunstnerliv, hver på sin måte.

Kjells tegninger er å finne i en rekke blad og bøker. "Risen i Jutulfjell" med tekst av Olav O. Aukrust og illustrasjoner av Kjell Aukrust, ble kåret til årets vakreste bok i 1949. Da skjøt tegnekarrieren fart. Bl.a. fikk han i oppdrag å illustrere Asbjørnsen og Moes folkeeventyr. Allerede i 1939 ble en av tegningene hans antatt på Høstutstillingen - han deltok på Høstutstillingen i alt 10 ganger.

Maleren
Kjell Aukrust skulle egentlig bli maler.

Da Statens Håndverks- og Kunstindustriskole og kunstakademiet ble stengt i 1942, på grunn av krigen, flyttet Kjell til Alvdal igjen for å male. To somre under krigen var han også på Røros og i Bøverdalen og malte, sammen med flere unge kunstnere.
Men det ble tegning som ble hans hovedbeskjeftigelse. 40 år senere, på 80-tallet tok han fram igjen malerpenselen. Godt over hundre malerier ble til i denne siste perioden, de fleste malt med akryl og vannfarger (akvareller).

Forfatteren
Kjell Aukrust betraktet nok seg sjøl mest som billedkunstner og først og fremst tegner, men han debuterte som forfatter så tidlig som i 1958 med boka "Simen". Den ble årets sensasjon og trykt i et opplag på langt over 100 000. "Simen" som handler om oppveksten i Alvdal, startet som småstubber i Dagbladet. "Simen", "Bonden" og "Bror min" utgjør Alvdalstrilogien. Hos Kjell Aukrust henger tekst og tegning nøye sammen. Kjells tegninger er derfor miniatyrer, tegninger på ei bokside eller enda mindre. Alvdalstriologien blir i 2012 kåret til Norges morsomste bok av Nitimens lyttere - uoppfordret.

Kjell Aukrust var tilknyttet Dagbladet i hele sin mest aktive yrkeskarriere, alt i 1949 sto "Hjem fra Paris med 18 hasselnøtter" på trykk i Dagbladet. I 1946 kom Kjell til Mannskapsavisa for å avtjene verneplikt. Han startet som avisbud og klisjearkivar, men begynte ganske snart å tegne og skrive og det var i Mannskapsavisa at Flåklypauniverset oppsto, først som "Våre duster", så "Folk og fe" og deretter "Flåklypa Tidende». Kjells forholdet til Mannskapsavisa/Forsvarets Forum og Forsvaret i sin helhet har vært langt og godt. Her, på humorsidene, fikk han virkelig boltre seg. Samfunnsengasjert som han var, utviklet det seg raskt et friskt persongalleri som ytret seg om alt fra Str. På karamellpudding, til hullete gater i Oslo og bølgeskatt for småbåter. Personligheter som Emanuel Desperados, Reodor Felgen og Friman Pløsen er født i Mannskapsavisa!

I 1966 kom boka "Je og ’n Solan" og i 1977 Ludvig. Solan og Ludvig er Kjells alter ego: "n Ludvig oppsto inni meg etter at jeg fylte 50. Den livsglade og sjølsikre skjørungen var noe som herja i meg før den tid." Folk flest kjenner seg igjen i Kjell Aukrusts fortellinger.

I 2002, på selveste julaften, døde Kjell Aukrust 82 år gammel, men arven etter ham lever i beste velgående blant annet gjennom Solan Gundersen, Ludvig og Reodor Felgen. Hvem av dem er du?

Aukrust_signatur.png?mtime=20190502102550#asset:3369