Historien om Hunderfossen

Neste åpningsdag er lørdag 6. juni 2020 | Åpningstider og priser | Kjøp billett

2361 13 Ahhunderfossen2ny

Hunderfossen - et virkelig eventyr!

Det var en gang en mann fra Lillehammer som satt på verandaen sin og leste Dagbladet. Han het Anders, og bodde på en stor og vakker gård et stykke nord for byen, ved en stor foss kalt Hunderfossen. Gården hadde han fått ved å gifte seg med odelsdattera Kari, og store skogarealer fulgte attpå. Ikke nok med det, men svigerfar Simen hadde også etablert ei koselig kro og en campingplass på området.

Ivo Caprino ville bygge et troll som var 14 meter høyt (målt når det sitter!), inspirert av Th. Kittelsens illustrasjon av trollet som lurte på hvor gammelt det var. Trollet ville bli verdens største, og det ville koste noe sånt som 5 millioner kroner. Om det krevde en del overbevisning for å overtale Ivo Caprino, skulle det enda mer til for å få byggetillatelse og lån – til et troll! Bygningsråd, Lillehammer Kommune, og ikke minst bankfolk, trodde ikke sine egne ører. Argumentet var imidlertid enkelt og greit; det står side opp og side ned om bygging av hus i Norge – men troll er ikke nevnt noe sted.

Både avtaler med bygningsetater og finansiering gikk etter hvert i orden, og byggingen av Hunderfossentrollet kunne begynne. Men entreprenørene fikk ingen enkel jobb. Det gikk simpelthen ikke av å støpe et så stort og skrukkete troll med vanlige forskalingsmetoder.

Det skulle vise seg at Anders måtte til havs for å finne løsningen. Til reparasjon av oljeplattformer i Nordsjøen fantes en ny teknologi. Betongen fikk en tilsetning slik at den størknet på sekunder. Metoden var hittil ikke benyttet på land, men til støping av troll egnet den seg ypperlig. 

Slik gikk det til at verdens største sittende troll kom til Hunderfossen ved Lillehammer. Under Hunderfossentrollet ble det gravd ut steingrotter med plass til Asbjørnsen og Moes’ eventyrverden. Og rundt vokste det til en eventyrpark full av aktiviteter det ikke finnes maken til noe annet sted. Etter syv somre måtte det slippes ut noen vintre, og slik ble Hunderfossen Vinterpark skapt med egen iskatedral der mange giftet seg.

Og enda til, den koselige kroa ble utvidet til hotell og restaurant i samme særegne stil. Norsk vegmuseum var alt en god nabo, og med OL på Lillehammer i ‘94 ble en Skandinvias eneste bob- og akebane lagt til Hunderfossen. Tilreisende kom fra fjern og nær, og Hunderfossen ble en av Norges mest besøkte turiststeder. Og familieparken fortsatte å vokse for hvert år som gikk, og så sannelig vokser den ikke enda!

Ivo Caprino og Anders J. Huuse ved åpningen av Eventyrslottet 17. juni 1999

2365-13-andersogivo-550x413.jpg#asset:13

Ivo Caprino og Anders Huuse ved åpningen av Eventyrslottet 17. juni 1999