Heksa - Marius Havik

Marius Topp

Heksa - Marius Havik

Neste åpningsdag er torsdag 21. mai 2020 | Åpningstider og priser | Kjøp billett

Heksa - Marius Havik

Navn: Marius Havik
Alder: 39 år
Fødested: Oslo
Nåværende bosted: Oslo


Det blir ingen eventyrforestilling uten en skikkelig herlig heks i historien. I årets Trollnatt-forestilling lever Marius Havik seg inn i rollen som den ambisiøse - og skjeggete - heksa som forsøker å stjele sola. Han spiller også 7. Far i huset og kjerringa med nesa i stubben.

Kan du fortelle litt om deg selv? Og hva er din yndlingssyssel?

- Vokste opp i en fin, liten bygd utenfor Oslo som heter Gansdalen. Hadde en super barndom, og siden jeg bodde nær skogen, ble friluftsliv tidlig en viktig interesse. Det kommer nok til å følge meg resten av livet. Har selvfølgelig alt for liten tid til det, men få ting slår en ukes telttur i skog eller fjell. Ble også tidlig veldig glad i og fascinert av hunder. Å trene med hund, er noe av det beste jeg vet. Jeg begynte å danse som ganske liten. Først konkurrerte jeg med sportsdans, og så vel for meg en karriere innen det. Så prøvde jeg meg litt i andre danseformer, moderne dans ol, og med det begynte jeg vel å utforske andre sceneuttrykk. Når det gjelder yndlingssyssel, så synes jeg alltid det er vanskelig å velge en favoritt-ting, men hvis jeg kan nevne to ting som rager høyt, må det bli å skrive og fremføre musikk, og å dra til skogs for å trene hund.

Når fant du ut at du ville bli skuespiller?

- Det var en gradvis prosess. Jeg drev allerede med dans, men valgte å gå allmen-fag på videregående. Og på et tidspunkt satte vi i gang med noe improv-greier i klassen, og jeg husker at jeg tenkte for meg selv at dette kunne jeg virkelig tenke meg å gjøre mer. Og ganske raskt ble jeg med en kamerat på audition til en musikal på Lillestrøm Kultursenter, og da var det gjort. Jeg gjorde flere musikaler på Lillestrøm før jeg kom inn på den russiske teaterhøyskolen GITIS.

Hva er det største du har gjort så langt i karrieren?

- Det er vanskelig å vurdere hva som er størst. Jeg elsker komikk. Enten det er lys eller mørk komedie, liksom. Jeg kan digge å gjøre lettbeinte farser, på samme tid som jeg kan digge å gjøre Tsjekhov. Komikk finnes overalt. Men, det som kanskje har føltes størst, er da jeg og en god venn og kollega satte opp en forestilling på Nationaltheatret som het Papirløse Fortellinger. Det var et politisk prosjekt som vi lagde, sammen med mange flotte skuespillere, på meget kort tid. Skal ikke gå i detalj, men vi lagde en arena hvor papirløse innvandrere fikk mulighet til å fortelle sine historier. Det var et ganske vanskelig og til dels tungt prosjekt, men det føltes veldig viktig akkurat på det tidspunktet.

Hva blir du inspirert av? Har du noen forbilder?

- Blir inspirert av så mye! Men jeg husker sjelden hva. Samler det opp i ei slags verktøykasse da, og drar det frem ved behov. Men, dristige komikere og triste menn med gitar er vel en slags overskrift på hva som inspirerer mest

Hvorfor Hunderfossen (igjen) denne sommeren?

- Jeg gleder meg alltid til å spille teater i Hunderfossen. Vi vrir og vender på gamle eventyrtradisjoner, og leter alltid etter nye og gøyale måter å fortelle historiene på. Men uansett hva vi finner på, ligger liksom essensen av norsk identitet i bunnen – nemlig folkeeventyrene våre. Og så er det ekstremt tilfredsstillende å glede både barn og voksne som tar turen innom Trollnatt. Og, det er heller ikke dumt å tilbringe en sommermåned her oppe i dalen. Det er jo ikke akkurat stygt her, liksom.

Yndlingsattraksjon i Hunderfossen Eventyrpark

- Så var det dette yndlings-greiene igjen da. Som jeg synes er så vanskelig å svare på. Altså, selv om jeg nå har blitt for stor for denne attraksjonen, må jeg svare Mercedesene! Jeg har fremdeles en haug med gamle Mercedes-førerkort fra da jeg var liten. Jeg husker fremdeles følelsen av å bremse ned og stoppe på rødt lys, akkurat sånn som pappa gjorde i sin Mercedes. Plutselig var jeg også litt voksen, på en måte. Også fikk jeg jo førerkort som bevis på det hele. Det var stas!

Vi ønsker Marius lykke til og ser frem til å se han i rollen som heksa på årets store Trollnatt-forestilling på Kongsgården i Hunderfossen. Første forestilling ut er 13. juli, med påfølgende forestillinger hver uke (tirs-lør) frem til og med 3. august.


Se video av Marius som heks fra en tidligere Trollnatt oppføring: